nyitólap
A kamarai tagságról Nyomtatás E-mail
Hírek
1997. július 13. vasárnap, 21:17
avagy nem mind építész, ki annak látszik ...
A mai munkaerôpiacon pályakezdô építésznek lenni nehéz dolog. De nem a munkalehetôség hiánya miatt!

Alvállalkozóként akár nagy projektek hasznos, alkotó tagja is lehet az ifjú építész. Ehhez nincs is másra szüksége, csak vállalkozóvá kell vállnia. (Számlát így tud adni az ember fia.) A vállalkozónak azonban kamarai tagnak kell lenni. A kézműves a Kézműves Kamarának, a kereskedô a Kereskedelmi Kamarának, az iparos az Iparkamarának, a jogász a Jogász Kamarának, a méhész a Méhész Kamarának, a tetôfedô a Tetôfedô Kamarának lesz tagja. Egyszerű. A pályakezdô építész vállalkozó (TEÁOR: építészeti, építômérnöki tervezés, műszaki szaktanácsadás és ehhez kapcsolódó szolgáltatás) az Építész Kamarának szeretne.
De a kellô gyakorlati évek hiányában nem tud. Vállalkozó építészünk felvehet egy új tevékenységi kört (pl: a számítógépes adatrögzítést, úgyis gépen dolgozik), azt megteheti fô tevékenységi körnek, s így a Számítógépes Adatrögzítô Kamarának tagja lehet.

De ha egy szép napon elköltözne (a vállalkozó telephelye változna), s ennek tényérôl - a törvények értelmében - nyilatkozna a Számítógépes Adatrögzítô Kamarának, elôtte mindenképpen tudakozódjon a TEÁOR esetleges változásáról. Ugyanis idôközben kiköthetnék, hogy a választott tevékenységi kört - függetlenül attól, hogy fô tevékenység-e - csak az Építész Kamara tagjai gyakorolhatnák.

Ugye a helyzet az, hogy ebben az esetben mindkét kamarának tagjának kellene lennie az immár nem pályakezdô építész vállalkozónak, mindkét kamarának fizetnie kellene a tagdíjat. De az Építész Kamara még mindíg nem akarná befogadni ôt, mert hát még mindíg nem lenne meg az öt év munkagyakorlata (... mondjuk csak kettô). Ekkor:

  • megszüntethetné magát az építész vállalkozó, s lehetne építész végzettségű számítógépes adatrögzítô, de akkor adatrögzítésrôl szólna az öt év gyakorlat ...
  • egyszerűen elfelejthetné értesíteni a Számítógépes Adatrögzítô Kamarát a telephely változásának tényérôl, s így nem tudódna ki a helytelen kamarai tagság,
  • addíg járkálna papírokkal kezében, míg eltelne az öt év gyakorlati idô rohangálással,
  • megváltozhatna az a képtelen helyzet, hogy - az egyébként nem tervezô, és tervezôi jogosultságra nem is vágyó - építész számítógépen végzett építészeti tevékenysége után ne számítógépes adatrögzítést írjon a számlára ...

 

A kamarai tagságról
kiegészítés a fentiekhez

Nem áll szándékomban senkit hibáztatni, senkit rossz hírbe hozni.

De ha előírják, hogy egy gazdasági tevékenység végzéséhez egy adott kamarának tagjának kell lenni, akkor a kamara tegye ezt lehetôvé.

Megoldás lehet, hogy két tevékenységi kör közül választhatnánk:

  • Építészeti tervezés, műszaki tanácsadás és ehhez kapcsolódó szolgáltatás. Ez esetben az Építész Kamara, mint szakmai és gazdasági kamara az illetékes kamara.
  • Építészeti szolgáltatás, tanácsadás. Ez esetben az Építész Kamara, mint gazdasági kamara lehetne az illetékes kamara, vagy nem lenne kötelezô a tagság.

Ez felfújt problémának tűnhet, túllihegett bosszúságnak. Azonban úgy gondolom, jó lenne egy olyan rendszerben élni, ahol a jelen gazdasági körülmények között munkát vállalót legalább a kamarai tagsággal járó rohangálástól, bosszúságoktól mentesítenék. Elég idôt kell tölteni adminisztrációval anélkül is.

Az is lehet, hogy a rendszer jó, és létezik kiskapu. Akkor viszont a kamarai ügyfélszolgálatoknál dolgozó munkatársaknak kellene tudni ezekrôl felvilágosítást adni.