nyitólap > Kompromisszum > Az ablakokról
Az ablakokról Nyomtatás E-mail
2009. június 23. kedd, 13:27

Az eddigi anyagbeszerzések között kétségtelenül a legtöbb kört az ablakok kiválasztásával futottuk. Alapelvként kezeltük a jó hőszigetelőképességet és a tartósságot. Műanyag ablakot semmiképpen sem szerettünk volna, mert annak anyaga nem újrahasznosítható, s időtállóságával kapcsolatban is fenntartásaim vannak. Bár kezdetben nem ragaszkodtam hozzá, hogy alumíniummal társított fa nyílászárókat válasszunk, de idővel beláttam: a jó választás csak ez lehet.

 

 

 

 

Igen széles merítésű adatbázissal kerestük az ajánlatkérést. Gyakorlatilag minden olyan hazai céget (gyártót és kereskedőt) megkerestünk, aki honlapján hirdette magáról, hogy foglalkozik fa+alu ablakokkal. Egyedi nyílászárókról lévén szó, részletes rajzokat és a követelményeket tartalmazó megkeresést küldtünk ki, melyről kivételesen itt, a blogban is hírt adtam már. Első megdöbbenésem az volt, mikor kiderült, hogy hazai gyártó cég nem jelentkezik. Ez 2008 év végén történt, a válság már elkezdődött, s látni lehetett a rendelési állomány további csökkenését. Szerintem minden megrendelést örömmel kéne fogadnia egy gyártónak. Nem így történt. Több cég többszöri unszolásra sem nyilatkozott, vagy közölte, hogy nem kíván ajánlatot tenni. Kétségtelen, hogy szakembernek kellett eladni egy magasabb kategóriájú terméket, s lehet, hogy ezt kevesen kockáztatják meg.

 

Az első körben már láttuk, hogy a télikert beüvegezését el kell halasztani, s részleteiben fel kell bontani a kérdést. (Lesújtó tapasztalatom az lett, hogy a magukat télikertépítőnek hirdető cégek többsége csak műanyag profilokat sorol egymás mellé, de az egyedi műszaki problémákkal nem foglalkoznak.)

A második kör végére nyilvánvalóvá vált, hogy Ausztriában fognak készülni az ablakaink. Nagyon szép megoldásokat kínált az Internorm, a Gaulhofer, a Hoco és az Actual is. De - bár sokat egyszerűsítettem eredeti elképzeléseimből - az ár miatt jelentős különbségek alakultak ki az ajánlatok között. Ezekben a hetekben ugyanis a forint-euro árfolyam olyan le-fel liftezést mutatott, mely teljesen kiszámíthatatlan kockázatokkal rémisztgetett bennünket. A kereskedők ugyanis nem vállalták be a kockázatot, s euróban adták meg az árat, mely a 6-12 hetes szállítási határidőket és az aktuális pénzpiaci pánikrohamokat figyelembe véve családunknak vállalhatatlannak bizonyult. Kivétel volt az Actual, akik forintban tartották áraikat, s a fizetési-számlázási feltételeknél is igen rugalmasnak bizonyultak. Ez utóbbi a hitelfolyósításunk banki nehézségei miatt volt igen nagy segítség. A cég az APEH Fészekrakó Listáján történő regisztrációjával is segítette döntésünket. (Ez utóbbi azért nagy szó, mert a legtöbb kereskedelmi és szolgáltató cég mereven elutasítja a regisztrációt, holott a támogatott hiteles és szocpolos építtetők, ha jogszerűen, s nem feketén akarják elkölteni pénzüket, akkor a listán nem szereplő cégekkel nem sokat vacakolhatnak).

No és ne feledjük a legfontosabbat: a minimal jegyében tervezett Actual Cubic ablakok szépségükön túl megfelelő műszaki paraméterekkel is rendelkeznek. A mi házunkban fontos szempont volt a letisztult forma, azaz az, hogy minél kevesebb "vonal" (él) látszódjék az ablakon. Ez lehet, hogy egy más stílusban tervezett épület esetében nem szempont, de hát ahogyan mondani szokás: ahány ház, annyi szokás. A legtöbb gyártó egyébként több típust is kínál, így aztán az árakon és a műszaki paramétereken kívül még a külcsínyre is lehet figyelmet fordítani.

Az ablakokat háromrétegű üvegezéssel rendeltük.

A beépítés körül támadtak tisztázandó kérdések. A családi házas építés területén hazánkban még szokatlan - ám a Lajtán túl teljesen megszokott - megoldást kértünk: ne a falba, hanem a hőszigetelésbe építsék az ablakokat. Ennek jelentősége a beépítéssel járó szerkezeti hőhíd csökkentése, azaz az energiatakarékosságban rejlik. Több beépítő megretten a feladattól, pedig nem ördöngősség a dolog. Szerencsére a forgalmazó egyik beépítő alvállalkozója társasházak területén már szerzett ilyen irányú tapasztalatot, így ezt a kérdést is meg tudtuk oldani.

 

Megérkeznek az ablakok.

 

A beépítés belülről nézve.

 

A télikert felőli oldalon kisebb a hőszigetelés igénye, így itt hagyományos módon,
a falba helyeztük el a nyílászárókat. Ezek mindegyike belülről kulcsos,
azaz a gyermekek miatt zárhatóak.

 

A rögzítés módja végül is nem vaktokos lett,
hanem egyedileg legyártott kis konzol-fülekre kerültek az ablakok.

 

A beépítésnél külön figyelmet érdemel a párazáró csík elhelyezése
az ablak belső kerületének teljes hosszában.
Ott, ahol vakolathiány, vakolathiba (mint a képen) van, ott utólag javítani, pótolni kell!

 

Ez a kép az állványzat rácsai között készült,
s a homlokzati hőszigetelés (18 cm) elhelyezésének fázisát mutatja.
Az ablakok felett egy kidobozolás lesz,
melybe a belső rolót és elektromos szerelést rejtünk.

 

Ugyanez a fázis az ablakpárkánynál.

 

Vakolás előtt védőfóliát tettünk az ablakokra.
Ezen a képen látszik az egyik rögzítő kampó helyén a hőszigetelés hiánya.
Ezeket az apró részleteket magamnak kellett egyesével ellenőrizni és kitölteni.
Az ilyen jellegű beépítésnél ugyanis nincsen PUR-hab (melynek környezeti mérlege igencsak negatív),
így a tokok mentén a csatlakozó hőszigetelés pontossága, zárása nagyon fontos.

 

Színezés és állványbontás után.
A képen látható, ablak alatti nyílás egy egyedi kis ajtócska lesz,
melyen át majd a konyhában szelektíven gyűjtött hulladékot lehet közvetlenül kivenni
(anélkül, hogy azt a lakáson át kéne kihozni).

 

Ezen a fotón az emeleti ablak feletti
- télikert és tetőszerkezet átszellőzése miatt szükséges -
kiszellőző helye látható, melyre egyedi gyártású rács kerül még.

 

Kapcsolódó a témában:

Az Ajtó-Ablak Spektrum hasábjain éppen ekkortájt jelent meg egy témába vágó cikk. A képekre nagyítva olvasható.
 
 
   

Az idei Construmára az Austrotherm az alábbi címlappal adta ki reklám- és ismeretterjesztő kiadványát:

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: