nyitólap > Kompromisszum > Papírbrikett
Papírbrikett Nyomtatás E-mail
2010. szeptember 11. szombat, 13:24

A minap járt Érden egy budaörsi vállalkozó, aki a zeneiskola kertjében bemutatta, hogyan működik a papírbrikettáló prés - saját megfogalmazásában. A téma régóta foglalkoztat, s most a fűtési rendszerünk kidolgozásánál számos lehetőséget figyelembe akarok venni, így természetesen megnéztem.

 

 

Rögtön az elején le kell szögezni, hogy a technológia nem az elfoglalt emberek ingyenfűtésének irányát adja meg. Az élet számos területén megbizonyosodhat az ember az igazságról: az idő pénz. Vagy ideje legyen az embernek, vagy pénze. Ha egyik sincs, ott kezdődnek a problémák.

Papírhulladékból áztatással papírpépet készítünk, azt hasáb vagy henger alakú formába öntjük, hogy préseléssel a vizet kihajtsuk belőle, majd megszárítjuk. Az így kapott brikett energiatartalma kb. 13-15.000 kcal/kg, ami a keményfához hasonló fűtőértéket is adhat. (Megjegyzés: mivel ez az érték a tüzelőanyag tömegére vetítve értendő, ugyanakkor a papír sűrűsége jóval kisebb a fáénak, így "egy kupac" papírbrikett fél-harmadakkora kupac kemény száraz tűzifát ér.) A fához hasonlóan ég és kevés hamu marad utána. Fekete-fehér újságpapír, hullámpapír, irodai papír lehet az alapanyag, de a tapasztalatok szerint hosszabb áztatással a színes szórólapok, akciós újságok is megfelelnek.

A papírbrikett gyártása munkaigényes, de ha a munkaidőt nem számítjuk, akkor olcsó tüzelőanyagot állíthatunk elő. Nem elhanyagolható körülmény, hogy gyakran olyan hulladékot is fel lehet használni, melynek a "kezelése" problémát jelent. A személyes adatokat tartalmazó, vagy egyéb okokból bizalmas papírok (pl. egy hivatal, vagy akár a családi cég esetében) újrahasznosítása avagy megsemmisítése nem minden esetben van úgy megoldva, hogy az energiahatékony is és adatvédelmi szempontból is pozitív legyen. A technológia és a szükséges eszközök használata viszont oly egyszerű, hogy egy közintézményben, egy hivatalban keletkezett papírhulladék-mennyiséget (keverve akár a közterületen eldobált papírhulladékokkal) akár közmunkaprogramban is fűtőanyaggá lehet varázsolni. Ezt aztán lehet a közintézmények fűtésére használni, vagy ki is lehet osztani a rászorulóknak. (Egy közmunkás egy géppel egy hónap alatt 1-2-3 család téli tüzelő igényét képes előállítani.)

A bemutatott gép is ezt a felhasználást preferálja. A 300.000 ezer forintos rendszerár igen jól kidolgozott (nem sufnitunuing) gépet takar, melyet könnyen és gyorsan lehet kezelni. A kipréselt víz elvezetése megoldott, a préspofa könnyen szerelhető, a szerkezet könnyen mozgatható, karbantartást alig igényel, mégis könnyen takarítható. A prés lelke egy megfelelően rögzített kézi autóemelő, melyet vagy kézzel, vagy kézi barkács fúrógépbe szerelt szerszámmal hajthatunk.


A prés


A készítés során, ha nem az iratmegsemisítőből érkezik a papír, akkor azt kb. 20-30 cm darabokra tépik, majd áztatják. A gyakorlat szerint egy rész papírhoz legalább két rész víz szükséges, hogy jól átázzon. Az áztatás ideje 2-3 óra, s eközben 2-3-szor meg forgatjuk.


Az áztató edényzet - egy áztatás után

Az áztatott papírt összezúzzuk. Ezt abban az edényben is megtehetjük, melyben ázott a papír. A zúzást végezhetjük barkács elektromos fúróval úgy, hogy a tokmányba habarcskeverő szerszámot teszünk. A zúzás akkor jó, ha dió nagyságnál nagyobb zúzatlan papírcsomó nem található az edényben (ilyenkor krumplipüré-szerű a pép). Vannak, akik a zúzást elhagyják, inkább napokra hagyják ázni a papírt. Ez a módszer környezetbarátsága miatt szimpatikus nekem (kevesebb energiabefektetés, több élőmunkával), de a közmunkaprogramos megvalósításnál is jobb, ha a vizes edényzeteknél nem használnak elektromos berendezéseket (balesetveszély!).


A képen két vödör, melyben a lezúzás folyik ...


... és kialakításuk miatt már a csurgást is segíti.

 

Van, hogy az összezúzott papírt egyszerűen szárítókeretbe rakják és tűző napon kiszárítják. A szárítás lassú, még kánikulában is 1-2 hét lehet. A szárítókeret egyszerűen elkészíthető: egy kb. 60 x  90 cm-es, 8-10 cm magas fakeretbe 10-15 cm-enként bordákat teszünk. Az tűző napon történő szárítás azért fontos, mert, ha nincs elég meleg, akkor a papír, mint szerves anyag bomlásnak indul.

A prés ezt a folyamatot egyszerűsíti le azzal, hogy a víz jelentős részét kinyomja a pépből, s kemény, gyorsabban száradó, jól tárolható brikettet kapunk.


A frissen préselt "papírtéglák".


A kemény, kiszáradt papírbrikettet szárasz helyen tartsuk (hasonlóan a tüzifához), hiszen a nedves anyag fűtőértéke alacsonyabb.

 

 

A témában számos cikk, videó és blog is található a neten. Pár ezek közül:

Egyéb linkek:

 

 

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: