nyitólap > Kompromisszum > A tervezés előtt
A tervezés előtt Nyomtatás E-mail
2007. május 17. csütörtök, 18:16

1999. szeptemberében vásároltuk a telket azzal a szándékkal, hogy tavasszal építkezünk. A telken egy Erdért hétvégi faház állt. A környék elég lepukkant, de fejlődés előtt. Sokat gondolkoztunk, de belevágtunk.

 

Egy pesterzsébeti garzonlakás árának feléből kellett ügyeskedni. Az ingatlanárak kezdtek elszabadulni, miközben egyre elviselhetetlenebb volt a fővárosban élni. Tudtuk, hogy el fogjuk hagyni a várost, s tudtuk, hogy fiatal pályakezdő párként esélyünk sem lesz később önerőből meglépni az ingatlanvásárlást.

Dél-Buda környékén kerestünk, s nem célirányosan. Olyan telket kerestünk, ahol az építkezésig tudunk lakni. Nem voltak nagy igényeink. Én éjt-nappallá téve dolgoztam, csak aludni jártam haza. Párom vidéken főiskolás volt. A telek - mely végül megfogott minket - Érd-Parkváros dél-nyugati részén, jellemzően beépítés előtt álló területén, gazdag, kialakult növényzettel enyhe déli lejtőn fekszik. Akkor a szomszédság jellemzően "vasas-drótos" életet élt, de mi úgy okoskodtunk, hogy ha tovább emelkednek az ingatlanárak, akkor változik a népesség összetétele is, illetve a 60-70%-nyi beépítetlen területen elindul az élet.

A faház jól jött, valahol át kellett vészelni a telet. Volt ugyan egy kis probléma: a házra nem volt semmilyen engedély. 1982 előtt épült, akkor az ilyen típusú épületek engedély nélkül voltak építhetők. A telek építésrendészeti övezeti besorolása kertvárosi lakóövezet. És itt jöttek a hatóságok. Az én álláspontom az volt, hogy egy lakhatásra alkalmas ingatlant vettem lakóövezetben, amiben átmenetileg lakni kívántam. Hát ez nem bizonyult ilyen egyszerűnek. Az illetékhivatal azt mondta, hogy nyaraló, ezért a vásárlás illetéke 10% (a lakásokra szóló 2% helyett, amit azonnal be is fizettem volna). Aztán beadta a derekát: mivel a földhivatali nyilvántartás szerint beépítetlen, hát illetékmentességet adnak azzal, hogy 4 éven belül be kell építeni. Közben lakhatási engedélyt próbáltam szerezni a házra, hogy az adóhatóság lakóháznak vegye (ez azért volt fontos, mert lakóingatlan eladási árából vettem, s nem kívántam az eladási ár 20%-át adóba befizetni holmi értelmezési különbözőségek miatt). Lakhatásit nem kaptam, mert némi bejárati ajtó magassági problémája volt, no meg azbeszthullámpala a ház fedése, amit 99-ben már nem lehett. Cseréltem volna, de fél évre nem építettem át megfelelőre a házat. Így lemondtam a lakhatásiról. Az APEH nehezen bár, de elfogadta, hogy lakóingatlan. Lakcímbejelntésnél volt még egy kis probléma ebből, de végül is ők is elfogadták a tényt: ezen a lakóingatlanon fogok életvitelszerűen élni.

Azóta kiműveltem magam a témában. A probléma forrása az, hogy minden szakági szabályozás mást ért lakóingatlan alatt. Ez az építés finanszírozásában ott csúcsosodott ki, hogy a szocpol előírásai szerint az is lakásnak számít, ami bár nem az, de a kérelmező tulajdonában van és lakhatását megoldja (ez akár egy sátor is lehet vagy egy híd alja) - nyilván, hiszen így kevesebb embernek lehet kifizetni a támogatást. Az illetékhivatalnál máshol vannak a fogalmi határok - nyilván, hiszen minél több bevételt kíván elérni. Hasonlóan szólnak az adótörvények - hasonló okokból.

Aztán családi és munkahelyváltási okokból elmaradt a tavaszi építkezés. Akkoriban indult és alakult a lakástámogatási rendszer, így csak egyéves halasztásban gondolkodtunk. Jogszabályi és finanszírozási változások miatt ez aztán mindig rátett még egy évet (csak egy példa: amikor a Fészek-rakó programban bevezették a 30. évhez kötött korhatárt, akkor töltöttem be a 30-at, s bár rá egy évre kitolták 35-re, akkor más problémát kellett megoldani.) A lényeg: a fél évből 8 lett.

Közben persze készültek a tervek. Legalább volt időm jól kifundálni. De ez már a következő naplólapra kívánkozik ... 

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: