nyitólap > Kompromisszum > Megérkeztek a víztartályok
Megérkeztek a víztartályok Nyomtatás E-mail
2008. augusztus 12. kedd, 07:58

Csatorna nincs a környéken (a város 80%-a csatornázatlan), ugyanakkor a házi szennyvíztisztítást a Helyi Építési Szabályzat tiltja. Tehát zárt szennyvíztartályt kell építeni arra az átmeneti időre, amíg mód lesz a csatornára rákötni, vagy (és ez a végső cél) házilag tisztítani a szennyvizet. Gyűjteni azonban nem csak a szennyvizet fogjuk. Az esővíz hasznosítása és a szürke szennyvíz kezelése is legalább ilyen fontos feladat.

 

Jelenleg még engedélyezési eljárásban vagyok a házi szennyvíztisztítóval (lásd még az engedélyezési bejegyzésnél), de az már látszik, hogy (bár már második éve van bent a kérelem, ebből ebben a ciklusban már úgysem lesz semmi). A választott tartályok azonban alkalmasak arra, hogy egyszer majd, ha mégis lehetőség nyílna a házi tisztításra, akkor ezek a tisztító részei (ülepítő tartály és tároló) legyenek.

Az építés későbbi ütemezése és az építőanyagok tárolása miatt most egyelőre csak két tartály került megvételre, melyet a napokban "el is ásunk". Ezek egyenként 2500 literesek, azaz a kettő együtt 5 m3. Két másik tartály az építés végén kerül majd telepítésre.

A választásom ezúttal a Rikutec AquaTerne tartályokra esett. Magyarországi forgalmazója a Kontakt-R Kft. Az ökológia alapelveinek megfelelően szerettem volna, ha hazai gyártású és újrahasznosított alapanyagból készülő tartályt kapok. Van is ilyen termék (több is) a piacon, de kevés cég válaszolt megkeresésemre, s még kevesebben adtak elfogadható ajánlatot. A Kontakt-R Kft. mellett végül azért döntöttem, mert a versenyben lévő cégek közül árban és szállítási távolságban még így is az egyik legjobb, illetve többéves kedvező tapasztalataim vannak már a céggel.

Persze alapkérdésként azt teszik fel, hogy miért nem a hagyományos betonozott tartályt építem. Mert:

  • korrekt és mindenben kielégítő (azaz valóban zárt) kiépítés mellett jóval olcsóbb a műanyag tartály, mint a betonból épített,
  • jóval kisebb az élőmunkaigénye, tehát gyorsabban elkészül,
  • kevesebb a hibalehetőség,
  • és legfőképpen: későbbi átépítésnél könnyebb megszüntetni, vagy áttelepíteni.

A telepítésnél és a ház háromkörös vízkezelési rendszerének kiépítésénél még részletesebben írok a tervezett vízgazdálkodásról. Addig is két kis film (a GRAF termékekhez készültek):

 Termékismertető:

 


 

 

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: