nyitólap > Kompromisszum > A földszinti falak
A földszinti falak Nyomtatás E-mail
2008. november 03. hétfő, 22:01

Amikor a falak kezdenek kinőni a földből, akkor veszik észre az utca lakói is, hogy itt valami készül. Hát most észrevették ... A teherhordó falak készülnek immár, s kapok róluk elég kérdést. Hogy miért ezt és miért így. A válasz az ökológiai szemléletben leledzik ennél a munkafázisnál is.

 

Elsődleges szempont az anyagválasztásnál, hogy a beépített anyagok az ökológiai körfolyamtokban részt tudjanak venni. Azaz minél nagyobb mennyiségben újrahasznosítható anyagokat, illetve lebomló anyagokat alkalmazzunk. Ebben az esetben elsősorban az újrahasznosítható anyagok kerülhetnek szóba. Az újrahasznosításnál azonban két további szempontot is érdemes figyelembe venni:
(1) az anyag ne csupán újrahasznosítható legyen, de lehetőleg újrahasználható is,
(2) még jobb, ha nem csupán a jövőben ad lehetőséget rá, hanem már a mostani felhasználása is újbóli felhasználás.

A bontott, nagyméretű tömör tégla ilyen. A most felhasznált téglák egykor az Etele téri MÁV szolgálati lakások falaiba voltak beépítve. Pucolni nem kellett, mert olyan könnyű meszes habarcsba tették anno, hogy az a szállítás során szükséges átpakolások során le is ugrott róla. Pár éve, mikor bontották, akkor csaptam le rá. Az árára nem emlékszem pontosan, mintha tizenvalahány forint lett volna darabja. Akkor is kiszámoltam, s a 30-as vázkerámia falnál valamivel kisebb költséggel jött ki a teljes bekerülési költsége. A napokban megint utánanéztem a bontott tégla árának ... hát szépen feljött ... 80-150 Ft/db között mozog darabja. Igaz, hogy 100 felett szép, pecsétes, burkolásra alkalmas áru van. Kiszámoltam a mostani árakkal is, s bizony még mindig versenyképes a bontott tégla.

A vázkerámia falazóblokkok és a legtöbb más, ma divatos falazati anyagok nem használhatóak újra. Vagy eltörnek bontáskor, vagy olyan szilárdak, hogy csak apróra lehet zúzni őket. Ezeknek az anyagoknak a későbbi újrahasznosíthatósága gyakorlatilag a feltöltés és az útalap lehetőségében kimerül. 

Hogy miért fontos az újrahasznosítás, az újra használás? Mert földünk nyersanyagkészlete véges, a lerakók elveszik az életteret és a környezetet szennyezik, illetve az építőanyagok előállításához szükséges igen nagy mennyiségű energiával is spórolhatunk. (A témához kapcsolódik: Hulladékgazdálkodás az építőiparban, Nemsitt.hu, bontottanyag.lap.hu)

Második, de talán ugyan ilyen fontos tényező az, hogy a tömör tégla súlya jóval nagyobb, mint a vázkerámiáké és egyéb "korszerű" falazóblokkoké. A tömeg azért jó, mert növeli az épület tömegét. Ugyanis egy könnyű ház nyáron gyorsan és könnyen felmelegszik a kánikulában, s a mai divat szerint légkondicionálásért kiált. Ami oda vezet, hogy hiába oly jól hőszigetelt az épület, mégis megnő az épület energiafogyasztása - csak nem télen fűtésre, hanem nyáron hűtésre költjük a drága energiát. Természetesen a falak kívülről hőszigetelést kapnak, tehát a kész falszerkezet hőszigetelése jó lesz. Csak a megnövelt épülettömegnek köszönhetően javul a falazat hőtehetetlensége.

 


Az első sor tégla.


Az első falszakasz.


A fal mögött lesz a konyha és az étkező.


A nappali és a kert közti fal.


A télikertből a konyha felé.

 


A héten egy kis eső is esett. Ami aztán nem tudott távozni.
A gyerekek nagyon lelkesen merték ki ...

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: