nyitólap > Kompromisszum > Bontott tégla
Bontott tégla Nyomtatás E-mail
2008. november 14. péntek, 17:18

Bár az évekkel ezelőtt megvett bontott tégla elegendő volt a ház földszinti teherhordó falainak elkészítéséhez, az emeleti falakhoz utánpótlás után kellett nézni. A neten körbenézve látható, hogy rengeteg hirdetés és forrás van. 

Az árak eléggé szórnak. Ha burkoláshoz kell, akkor nagyon elszaladhat az ár, akár 150-250 forint is lehet egy darab pecsétes tégla. Az árban sok szerepet játszik, hogy mennyire ép, sarkai csorbák-e (van aki direkt csorbát keres, van aki épet), milyen állapotú, milyen színű, milyen pecsét van rajta, ... Elég nagy a méretszórása is. Az azonosnak látszó téglák között akár 3-5 cm is lehet a hosszirányú eltérés, így fontos, hogy olyan forrást találjunk, ahol az azonos méretűeket tudják szállítani. Rendszerint pucolt állapotban és raklapon szállítanak.

Nekem vakolt felület alá kell, tehát nem kell extra felületi minőség. Kicsit meghökkentem, hogy az elmúlt években ez a minőség a 15-45 Ft-ról 60-80 Ft-ra emelkedett. Reneszánsza van ma a bontott téglának, s ez örvendetes. 

Én egy Dél-Pest környéki településen működő telephelyről választottam téglát. Származási helye a józsefvárosi "tömbrehabilitáció" áldozatául esett házak egyike. A feldolgozás módja itt az, hogy az építési hulladékot kiszállítják a bontás helyéről a telephelyre, az újrahasznosításra érdemes anyagot frakciókba gyűjtik és kézi erővel pucolják, szelektálják.  

 


Így lesz a "sitthalom"-ból téglarakás ...


a fahulladékból tüzelőanyag.


És rengeteg jó minőségű,
egyszer már használt és bevált tetőcserép is van.

 


A tégla, ami végül kiválasztásra ...


... és leszállításra került.

 

Kapcsolódó

Korábban

Hasonló téma

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: