nyitólap > Kompromisszum > Épületgépészet II. - Mennyezetfűtés
Épületgépészet II. - Mennyezetfűtés Nyomtatás E-mail
2008. november 22. szombat, 18:20

Az épület "fűtőteste" a födém lesz. A földszintet a mennyezete fűti majd, az emeletet a padlója. A rendszer előnye, hogy - bár ezt egyelőre nem tervezzük - később hűtésre is alkalmas lesz. Korunkban a felületfűtések (és felülethűtések) a kezdeti tökéletlenebb rendszerek után valódi térhódításának lehetünk tanúi. A padlófűtés már régóta nem számít újdonságnak, a falfűtés is elfogadott rendszer már, de a mennyezetfűtéssel még csak most barátkozunk.

A rendszerek a "radiátoros" fűtésnél jóval alacsonyabb hőmérsékletű folyadékkal működnek. Lényegük, hogy nem a helyiség levegőjét, hanem annak szerkezetét fűtik. Ezzel a technikával kellemes, huzatmentes, sugárzó fűtés (és hűtés) alakítható ki. Eltűnnek a radiátorok és nyáron, a hűtési módban a helyiségben tartózkodók nem éreznek  hideg huzatot.

A mennyezetfűtés csőrendszere elhelyezhető álmennyezetben, a mennyezeti vakolatban (ezzel a módszerrel lakásfelújítás során, már meglévő épületben is alkalmazható), illetve a vasbetonfödém szerkezetébe beépítve. Mi ez utóbbit választottuk.

 

A Wavin Tempower CW-90 szerkezetbe építhető modulok, melyek fémhálóra előszerelt, méretre alakított, műanyag csőtekercsből állnak. A csőtekercs anyaga polibutilén, oxigéndiffúziót gátló bevonattal, 12x1,5mm falvastagsággal. A csövek osztástávolsága 90mm vagy 60mm. A modulokat egyedi terv alapján, a meghatározott kiosztásnak megfelelően kerültek legyártásra. A kész modulokat mi fektettük - közvetlenül - a zsaluzatra. Ezt követően készült el a födém vasalása és a betonozás (lásd következő naplóbejegyzés)


 

És ahogyan ez nálunk megépült:

 

 

Kapcsolódó

Épületgépészet még

 

 

 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: