nyitólap > Kompromisszum > Épületgépészet I. - Földbe kerültek a léghűtés vezetékei
Épületgépészet I. - Földbe kerültek a léghűtés vezetékei Nyomtatás E-mail
2008. szeptember 24. szerda, 22:56

Ma elástuk azokat a PVC csöveket, melyek az épület természetes légkondicionálását hivatottak biztosítani. A terepszint alatt mintegy 150 cm mélyen húzódó 5 db 125-ös PVC cső 35 métert tesz meg a telek sarkától kanyarogva mielőtt belépne az épület alatt építendő kavicságyba. Mindezt csak azért, hogy nyáron"talajhűvös" levegőutánpótlásával folyamatos szellőztetést biztosítson az ablakok nyitása és elektromos légkondi használata nélkül. A rendszer télen is működik majd, akkor a fűtésszámla csökkentésében segít azzal, hogy "talajmeleg" (és nem téli hideg) levegőutánpótlással szolgál majd.

A rendszert kiegészíti egy kisebb, 20 méter hosszú ág, illetve a tervek szerint lesz további egy ág is. A csövek vastag homokágyba kerülnek, melyet vízzel iszapolunk a csövek körül tökéletesen légmentesre és tömörre. Azért nem egyetlen, nagy keresztmetszetű cső kerül lefektetésre, mert azonos keresztmetszetnél a több csőnek nagyobb a hőátadási felülete, ezáltal jobb hatásfokot érhetünk el. A csövek az épülettől el lejtenek, a végükön pedig (ahol egy bokor tövében kerül elhelyezésre a beszívó nyílás) lehetőség nyílik az oda lefolyó víz kiszivattyúzására. Mert ha igazán jól működik majd a rendszer, akkor akár nagymennyiségű párakicsapódásra is számíthatunk, melyet el kell vezetnünk. A beszálló por, illetve a bogarak és rágcsálók ellen a csövek végein cserélhető és tisztítható háló véd majd.

A rendszer másik végén, a házban egy vastag kavicságy fogadja a levegőt. A kavicságy a hőszigetelt belső térben található már, s célja ennek a hőmérsékletnek a tárolása, melyet tömegével valósít majd meg. De erről majd egy későbbi naplóbejegyzésben írok.

 
 
 
Később készült fotó:

 
A témában további bejegyzéseket itt is írtam.

 

Épületgépészetről még


 
 

Akik segítenek ebben:

 A papírhőszigetelés kivitelezője:

A fa-alu ablakok szállítója:

Az esővíz- és szennyvíztartályok szállítója:A fatartók szállítója: A hitelügyintézésben és a
biztosítások terén
segítségünkre van:


Az épület energetikai ellenőrzését végezte:

Papp Tibor
energiaauditor

www.enerszam.hu
(20) 9710-326, (1) 3333-877
info@enerszam.hu


 
Az engedélyezési, a kiviteli,
a látvány- és benapozási
tervek készítésében
a Nemetschek Allplan BIM 2008 segített: