nyitólap > Építésügy
E-ügyintézés az építésügyben - Ügyfelek az ÉTDR-ben
2013. április 02. kedd, 19:16

Jelen jegyzet nem hivatalos kiadmányként a hivatalos ÉTDR ismertetők értelmezését és magának az ÉTDR használatának elsajátítását igyekszik segíteni azzal, hogy elméleti és szofverhasználati elemeket kever egy eljárás cselekményi sorrendjét követve. Nem cél, hogy a jegyzet teljes körű legyen, így a felhasználói kézikönyvben már kidolgozot cse­lekményeket itt csak meghivatkozzuk. Az engedélyezési eljáráshoz készülő dokumentáció kezeléséhez és az ÉTDR hasz­nálatához a jegyzet végén található irodalomjegyzék tanulmányozását is javasoljuk. Jelen jegyzet nem ad teljes körű felvilágosítást a jogszabályi hátérről sem és nem vállal­kozik a változó jogszabályok tükrében napi frissítésben tartani az it közzétet informá­ciókat. Az itt megfogalmazottak nem minősülnek jogértelmezésnek, állásfoglalásnak, erre hivatkozni eljárásban nem lehet. Mégis úgy gondolom, hogy sokat segíthet kollégáknak és ügyfeleknek egyaránt. Hát fogadják szeretettel.

 

 
A fejekben dől el, hogy megbírkózik-e a szakma a kihívásokkal
2013. április 02. kedd, 18:58

A Műszaki Ellenőr magazin készített velem interjút 2013 márciusi számában az ÉTDR kapcsán. Meglepő módon inkább profilozó, mint szakmai interjú lett. Ím közre adom.

 
BUÉK 2013
2012. december 19. szerda, 20:04

Igen, tudom, nem vagyok komplett. Valószínűleg valami az agyamra ment. EZt a ziccert akkor sem hagyhatom ki. Hát boldog új évet!

 

 

 

 
Az építmények építési követelményeinek felülvizsgálata
2011. július 09. szombat, 12:17

különös tekintettel az energia- és környezettudatos építésre

Petka Szilvia és Varga Illés Levente azonos címet viselő tanulmányának rövidített, lényegi javaslatokat tartalmazó összefoglalója.

Hazánknak mihamarabb el kell köteleznie magát a fenntartható (illetve klímabarát) építés kötelező szabályozási elemeinek bevezetése mellett. Ezek legfontosabb műszaki-jogi elemeit az alábbiakban foglaljuk össze (»a tanulmány azon fejezetére való hivatkozással, ahol a témakör részletesebb kifejtése megtalálható). A tanulmány a cikk végén található hivatkozással érhető el.

 
Dinamó effekt
2011. január 08. szombat, 14:50

Pár hónapja kérdezett engem egy telefoninterjúban a riporternő. Akkor sajnos lemaradtam a műsorról, ma viszont egy kedves rokon hívott, hogy hallott a Klub Rádióban. Kizárt, mondtam, tudnék róla, ha nyilatkoztam volna. De, de, komolyan, ez tuti én vagyok. Rákerestem a neten, s valóban ... én úgy tudtam, hogy a Gazdasági Rádió riporterének nyilatkozom, de lehet, hogy én értettem félre valamit. Hát ím, a riport ökoházam építéséről, a hatósági értetlenkedésekről és a patópáli ráérünkről, Medgyasszay Péter megállapításaival a passzívházak bevezetéséről és a zebegényi remete kalandjairól.

 
fenntartHATÓSÁG
2009. szeptember 02. szerda, 08:52
Jelen jegyzet a Szegedi Bioépítészeti napokon 2007-ben is elhangzott előadás aktualizált és lejegyzett lenyomata. A téma – ti. a fenntartható épített környezet megvalósítása a hatósági munka ismeretében – tárgyalásához elengedhetetlen az aktuális építésjogi háttér ismerete, ez pedig az utóbbi két évben gyakorlatilag havonta változik. Vizsgálati szempontrendszerünk szerinti változásokról ugyanakkor nem beszélhetünk, s az időközben a Parlament által elfogadott Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) követelményei sem jelentek még meg a joganyagokban. De kezdjük az elején.
 
Gyerekkori szerelmek és arany alkony
2006. augusztus 19. szombat, 23:11
 Amikor a kisgyerek messziről mutat a játszótérre vezető útra, anyját húzza a csordogáló ivókút vagy az árokparton legelésző kecske felé.
 
Csapadékvíz: elvezetés vagy gazdálkodás?
2006. július 16. vasárnap, 22:49

Városunkban is visszatérő probléma az, ami több európai település lakóit is nehéz helyzet elé állítja az utóbbi években: az égi áldásként érkező csapadék utakat, kerteket, lakásokat öntenek el. Mi lehet a jelenség és az ismételten jelentkező káresemények mögött? Talán a szélsőséges időjárás, esetleg a megváltozott életvitelünk? Településeink épültek át, netán a környezet alakult át?

 
A galgahévízi ökolfalu kezdeményezés
2006. július 09. vasárnap, 22:45
A budapesti agglomeráció keleti szélén található a Galga folyó völgye, a csodálatos Galgamente. Galgahévízen évtizedes hagyománya van már az ökológiai tudatosságon alapuló biogazdálkodásnak. A természeti folyamatok megértésén alapuló gazdálkodás után eljött az idő a szemlélet épített környezetre való kiterjesztésének is.
 
Gyűrűfű, az első tudatos ökofalu Magyarországon
2006. július 09. vasárnap, 22:26
Megvalósult példákat bemutató cikksorozatunk ezúttal a Dél-Zselic hangulatos lankái közé, hazánk egyik első ökofalujába, Gyűrűfűre kalauzolja olvasóit.
 
Vissza a természet(es)hez II.
2006. július 09. vasárnap, 22:22
Előző lapszámunkban a fenntartható építés elméleti alapjaival ismerkedtünk, most a gyakorlat kerül sorra. Amikor az ökoépítészet szóba kerül, az első kérdés természetes módon az: miből építsünk?
(Cikksorozat a Lakáskultúra HÁZAK ÉS KERTEK magazinjában)
 
«ElsőElőző12KövetkezőUtolsó»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL